Terugblik op de medische conferentie 2020 in Dornach en vooruitblik op de conferentie in september 2021.

Op zaterdag 12 September 2020 ging de medische conferentie van start. De titel was 100 Jahre Anthroposophische Medizin. Een conferentie die negen dagen zou duren en in twee gedeelten was opgedeeld.
Opvallend was dat de voorbereidingsgroep die drie jaar bezig is geweest om deze conferentie vorm te geven bestond uit jonge mensen, veelal artsen, onder de 35 jaar. Dit belooft veel goeds voor de toekomst.

Het was voor mij een enorme eer uitgenodigd te worden door de Italiaanse dierenarts en leidinggevende van de afdeling veterinaire geneeskunde van de medische sectie, om samen een workshop te geven. Dit werd mogelijk gemaakt door de Stichting Rozenhart die mij een financiële ondersteuning gaf, zodat ik deze belangrijke reis kon maken.
De ontmoeting met Dr. med. vet. Sabrina Menestrina en de Italiaanse kinderarts Dr. Maria Teresa Torri waar ik de workshop samen mee zou geven was een verrassing. Wij hadden al lange tijd gemaild maar elkaar nog nooit ontmoet.
Het onderwerp van de workshop was niet eenvoudig. Het ging om kort te gaan over de vleermuis en de Pengolin (het schubdier) en hun relatie tot het Covid-19 virus en de mens.

Wij hadden deelnemers die Engels, Duits en Italiaans spraken. Er was bijvoorbeeld een vrouwelijke Italiaanse gynaecologe aanwezig die geen woord Engels of Duits sprak. Daardoor werd er voortdurend vertaald wat een levendige sfeer gaf.

Aan het begin en het einde van de workshop deed ik euritmie met de deelnemers. De klankrijen voor de vleermuis -1e dag- en die van de Pengolin (2e dag).
Vleermuis: Sch I S S
Pengolin: K U B E E L

Wie interesse heeft kan eens kijken naar filmpjes van deze dieren op You Tube. Vervolgens kun je de klanken doen en voor jezelf nagaan of je kunt beleven of de bijbehorende klankenrij passend is. We deden de spiraalbeweging -2e dag- die zo eigen is aan de Pengolin en op de laatste dag de lemniscaat om te ervaren hoe de verbinding tussen deze dieren en de mensen zich manifesteert. Het vraagt te veel uitleg om dat hier verder te verduidelijken. Aan het einde deden we de klankenrij die speciaal is gegeven voor het welzijn van alle dieren in de wereld die het zwaar hebben in hun bestaan. Dat kan zowel een geïsoleerd levend dier zijn als de Pengolin, maar net zo goed een grote groep dieren die gevangen zitten als gevolg van de bio-industrie. W A R T W L
Sabrina Menestrina maakte gebruik van een PowerPoint installatie. Het was veel informatie en een nogal gecompliceerd thema, maar zeer actueel.

In september 2021 is er weer een medische conferentie in Dornach maar deze keer met een nieuwe insteek. In het midden van de week zullen er gedurende drie dagen sub conferenties plaatsvinden voor de verschillende medische en therapeutische beroepsgroepen. Op de website van het Goetheanum is verdere informatie te vinden bij de medische sectie. Een van de sub conferenties zal de eerste internationale conferentie voor antroposofische dierenartsen zijn. Deze conferentie was in maart 2020 gepland maar werd vlak voor de eerste lockdown geannuleerd. Nu, 18 maanden later, zal het een onderdeel zijn van de grote medische conferentie.
Gelukkig ben ik weer uitgenodigd om te spreken voor de dierenartsen en mijn boek Therapeutische Eurythmie für Tiere dat inmiddels in drie talen is verschenen te presenteren.

Ik hoop dat er vele euritmisten op deze medische conferentie aanwezig zullen zijn. Christine van Draanen
christinevandraanen@gmail.com

Schenken

Persoonlijke info

Totaalbedrag: €1,00